júl 11 2021

Mixerbeton bedolgozás esőben?

50.jpgA mixerbeton utókezelésének témakörébe szorosan beletartozik a csapadék elleni védelem is!
Ha a bedolgozás napján eső várható, minden esetben a megrendelő felelősége eldönteni azt, hogy elvégzi-e a tervezett betonozást vagy sem! Ezt legkésőbb a keverés kezdetéig tudja jelezni a betonüzem felé!

Először is azt kell megállípítania, hogy mekkora eső várható! Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy csak egy enyhe szitálásról van szó, ami valószínűleg nem okoz majd kárt a bedolgozott mixerbetonban vagy pedig egy felhőszakadásról, ami akár teljesen ki tudja mosni a cementet a friss beton felső rétegéből. Enyhe záporban a legtöbb esetben még lehet betonozni, kiadós esőben viszont nem ajánlott! Csak legyen valaki a felhasználó részéről, aki meri vállalni a felelőséget ezért a döntésért például egy olyan napon, amelyikre csapadékot ígér az időjárás előrejelzés...


49.jpgAz sem mellékes, hogy nyáron vagy télen történik a felhasználás esőben! Nyáron egy enyhe zápor nem okoz nagy kárt a friss betonban, mert a felesleges nedvesség gyorsan tud párologni a mixerbeton felületéről. Ezzel szemben télen sokkal több időt vesz igénybe ez a folyamat. Nem is beszélve a fagypont alatti hőmérsékletnek a friss betonra gyakorolt káros hatásáról nedves körmyezetben! Rendkívül károsan befolyásolja a szerkezet végszilárdságát, súlyos esetben pedig az átnedvesedett felület repedezetté, porózussá válik.


Körültekintően kell tehát megválasztani a betonozás időpontját, mert a megkezdett betonozást a legtöbb esetben már nem lehet félbeszakítani még akkor sem, ha a folyamat közben kezd el esni az eső. Ha van esély csapadékra a betonozás napján, akkor legyen az építkezésen takarásra alkalmas fólia!


süti beállítások módosítása